Kavak Ilıca Mah. Samsun iline 58 kilometre, Kavak ilçesine 8 kilometre uzaklıktadır. Samsun - Ankara karayolu üzerinden Yukarı Çirişli Mah. sapağından ulaşılmaktadır.
TARİHSEL DURUM
Ilıca, sıcak su kaynağı, kaplıca, hamam anlamında kullanılır. Şifalı suyu sıcak olarak yerden çıkan doğal hamam, kaplıca, kaynarcaya verilen addır. Bu sular, yerin derinliklerinden gelir. Bu kaynaklar, çoğunca bir kırık boyunda bulunur. Buralarda sıralanır. Kaplıcaların çıkardıkları suların sıcaklığı o yerdeki ortalama yıllık sıcaklıktan çok olur. Buna göre çeşitli derecelerde sıcaklığı bulunan kaplıcalar vardır. Dilimizde bu suların çok sıcak olanlarına kaynarca, kaplıca daha az sıcak olanlarına ılıca kelimelerinin kullanıldığı olursa da yerine göre bunlar karıştırılır. Köy adını coğrafi özelliğinden alır.
Osmanlı'nın bölgeyi hakimiyet altına almasından bu yana yerleşim dahilinde bulunan köyün 1485'de vergi nüfusu 59, 1520'de 65, 1576'da ise 120'dir.
1642 yılı Canik Avarız Defteri'nde 7 hanesi olan köyün 2 hanesi kendir tarımıyla uğraşmaktadır. 1837 Canik Liva Defteri'nde köy Teknecik ile birlikte tek muhtarlıktan oluşmuştur. Köyün ilk muhtarı Güdüloğlu Hüseyin'dir.
GEZİLECEK YERLER
Ilıca'nın eski mezarlığı Emirli köyü sınırları içindedir. Belki de Ilıca Emirli toprakları üzerine kuruludur. Kışın 29 dereceye kadar suyun sıcaklığı vardır.
Hıdırellez şenlikleri ve köydeki güreş etkinlikleri 1940'lı yıllarda çocukken vardı. 10 sene öncesine kadar sürüyordu. Arazi suyu ve içme suyu da kullanılıyor. Suyun başlangıç yeri kireç ocaklarının doğusunda kayanın bitiminde bulunur. Ilıca-Emirli 2 kilometre, ılıca - eski Emirli 2,5 kilometredir. Emirli'nin suyu tarım arazilerinde kullanılıyor. Ilıca, Gözlük suyu adını verdikleri sudur. Yaz kış soğuktur.
Kaynak:Mehmet Köseoğlu