Boğaziçi Tanıtma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Dernek Başkanı Mustafa SARI
Dern.Tel: 0532 404 75 50
Kavak Boğaziçi Mah.Samsun iline
BOĞAZİÇİ
Boğaz, iki dağ arasında dar geçit, derbent coğrafi terim olarak da dağlar arasında açılmış, dar ve derin geçit yerleri anlamındadır. Türkler önemli yol geçitlerinin bulunduğu köy ve mahallelere genelde bu adı vermişlerdir. Bu köy de Samsunu güney bölgelere bağlayan özel konumuyla bu adı almıştır.
BOZARMUT
Boz, Türkçede birkaç anlama gelir. Açık toprak rengi, külrengi, gri renk anlamı taşırken, açılmamış, sürülmemiş toprağa da bu sözcük kullanılır. Buradaki anlamı rengi içerir. Kavak yerel ağızda armudun yabanisine çertük adı verilir. Bu armut, bir çeşit yaban armududur. Kavak sınırları dahilinde bu boz renkli yaban armudu bolca bulunur.
GÜDÜLLER
Güdül sözcüğü, güdülmek fiilinden gelir. Hayvanın otlatılmasına bu ad verilirken, hayvan kuyruğunun kesilmesi de güdülme adını alır. Bu mahalle adını güdül güdüllü tabiriyle anılan yörükan taifesinden alır. Bu taifeye arşiv kayıtlarında Edirne kazası (Paşa Sancağı), Karahisar-ı Şarki Sancağı, Ayaş kazası (Ankara sancağı) çevresinde rastlanır.
İÇMESU
Mert ırmağı kıyısı yakınlarında mayasıl deri hastalığına iyi gelen bir kaynak suyu bulunur. Halk bu suya mayasıl suyu der. Bu mahalle adını bu çeşmeden alır.
GEZİLECEK YERLER
Mert Irmağına yakın olduğu için önemli bir mesire alanı diyebiliriz. İçmesu ve diğer pınarlar da köyün ortak değerleri arasında yer alıyor. Köyün ulaşımı da çok kolay diyebiliriz.
Kaynak:Mehmet KÖSEOĞLU