• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/kadef.federasyon/
 
BİZİ TAKİP EDİNİZ
RAMAZAN YARDIMI
Saat
Site Haritası
Üyelik Girişi

GÖÇEBE MAH.DERNEĞİ

Kavak İlçesi Göçebe Mah. Derneği


Dernek Başkanı : Ahmet SEVEN
                       Tel : 0532 727 95 04
Kavak Göçebe Köyü Samsun iline 57 kilometre, Kavak ilçesine 7 kilometre uzaklıktadır. Kavak Çakıralan karayolu üzerinden ulaşılmaktadır. 
GÖÇEBE
Eski Türkçe'de 'köçmek'ten köçme-göçme ses türemesiyle göç-e-me / göçebe. Hayatını mevsime veya diğer olanaklara göre yer değiştirerek sürdüren kimse veya aşirete bu ad verilir. Göçebe, insanların küçük gruplar halinde yeni otlaklar ve tarım toprakları (göçebe tarım) toplayıcılık ve avcılık için yeni alanlar arayıp bulmak amacıyla belli bir yerde yaşamını terk edip, sık sık yer değiştirmelerinde de kullanılan bir tabirdir. Fakat daha çok bu kavram konar göçerlikle ilgili olup köy adını buraya yerleşen bir konar göçer taifesinden almış olabilir. 
ASLANCA
Oğuzlar'da sıkça kullanılan erkek şahıs adlarından biri de Arslan'dır. Arslan; yiğitlik, cesaret sağlamlık, kuvvet gibi bu hayvana has meziyetlere sahip kimseler için kullanılan bir övgü sözüdür. Aslanca, aslan gibi aslana yakışı biçimde yiğitçe anlamlarına gelir. 
BATTALLI
Battal, cesur, kahraman veya işe yaramaz, kullanılmaz, muattal, metruk bunun yanı sıra çok büyük alışılmış olandan büyük anlamlarına gelir. Battal, kişi adlarının önünde lakap olarak da kullanılır. Bu mahalle halkının hepsinin soyadı Batkal'dır. Bu köye Mahmutbeyli köyünden Battal ismiyle buraya yerleşen bir aile reisinden bahsediliyor. 
KOVANCIK
Kavan üç manada kullanılır. Arıların barınması için hazırlanan barınak, bir merminin sevk barutunun konduğu bir tarafı silindir şeklinde boru, halk ağzında yayıktır. Arşiv kayıtlarında 'kovancı, kovancılar, kovancılı, kovancılu, kovanlı, kovanlu tabiriyle geçen konar göçer yörükan taifesi de vardır. Fakat bu mahallenin adının nereden geldiği yönünde kesin yargıya varamıyoruz. 
KOÇALAN 
Totemik unsurlar ve bozkır sanatında Matmazel Auboyer, geyikten sonra koçun öncelikli yerini belirler. Göçebe sanatının Sovyet ilim adamı Griaznoz, genellikle baba adını taşıyan çoğunlukla koç olmak üzere hayvan başlı taş heykellerinin önemini belirtir. Koç; erke, yiğit anlamındadır. Mahalle adını aynı zamanda totemik unsur olan koçtan alır.
15. ve 16. yüzyıl tahrir kayıtlarında köy ve mahallelerin hiçbirisi geçmemektedir. 17. yüzyıla geldiğimizde 1642 yılı Canik Avarız Defteri'nde de köy ve mahalleler bulunmamaktadır. 1837 yılı Canik Liva Defteri'ne göre Göçebe'nin mahallesi Aslanca'ya rast geliyoruz. Aslanca köyünün muhtarı ise o yıllarda Kahveci Ahmed Oğlu Mehmed'dir. 1837'de Göçebe ise Divanbaşı ile tek muhtarlık olup köyün ilk muhtarı Çerkes Oğlu Süleyman'dır. Buna göre Göçebe ve Aslanca önceden ayrı bir köydür. 18. yüzyılda kuruldukları muhtemeldir. Diğer mahalleler ise daha sonraki yıllarda Göçebe köyünden koparak kurulmuştur. 
Kaynak:Mehmet KÖSEOĞLU

14.01.2013

Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704